2013-10-11 11:32:02• hírek • Szatmar.ro/Refszatmar.eu

Őszi lelkészértekezlet a Szatmári Református Egyházmegyében

A szokásos lelkészi adminisztrációs gyűlés mellett az őszi lelkészértekezletre is sor került csütörtökön a Szatmári Református Egyházmegye esperesi hivatalának tanácstermében. Dr. Puskás Csaba presbiter és családorvos tanulságos előadását hallhatták a prédikátorok.

Mindenekelőtt a Láncos templomban szolgáló Pocsveiler István segédlelkipásztor hirdetett igét. A Krónikák első könyve tizenhetedik részében megtalálható igeszakasz alapján arról tanított, hogy Dávidnak tudomásul kellett vennie, nem ő, hanem fia Salamon fogja felépíteni az Isten hajlékát. Dávid annak ellenére, hogy király volt, alázatosan elfogadta, ezt a jellemvonását jó volna tőle megtanulni. A prédikációt követően Kovács Sándor esperes köszönte meg az „ifjú Timóteusnak" a szolgálatot, majd felsorolta az eseményekben gazdag elmúlt hónap alkalmait.

Máthé Róbert lelkészértekezleti elnök vette át ezután a szót, aki elmondta, hogy a lelkipásztorokat sajnos igencsak gyakran érintik szív- és érrendszeri problémák a stressz, vagy a kevés mozgás miatt. Ezért gondolta időszerűnek azt, hogy a lelkészértekezletre meghívja előadást tartani a Németi Református Egyházközség presbiterét, dr. Puskás Csabát.

Az előadó a Thesszalonikabeliekhez irt első levél 5. részének 23. versével kezdte: „Maga pedig a békességnek Istene szenteljen meg titeket mindenestől; és a ti egész valótok, mind lelketek, mind testetek feddhetetlenül őriztessék meg a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére." Mi emberek Isten munkájának koronája lettünk, - mondta a presbiter - azaz egyediek, eredeteik és megismételhetetlenek vagyunk. Mit jelent egészségesnek lenni? Mindenképpen többet jelent, mint a betegségtől mentesnek lenni. Az egészséges ember tökéletes fizikai, szellemi és lelki állapottal rendelkezik.

Az emberek 54%-a szív- és érrendszeri problémák miatt hal meg, 27%-a pedig daganatos megbetegedés miatt, tájékoztatott a családorvos. Az előbbinek több oka is lehet, ilyen a koleszterin szint nem megfelelő szinten tartása, a dohányzás, a vérnyomás problémák, a túlsúly, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. A vetés ás aratás vastörvénye idővel érvényesül a szervezetünkben is.

Milyen mértékig kell foglalkoznia a testével a keresztyén embernek? Erre is a Biblia adja meg a választ: „Avagy nem tudjátok-e, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szentléleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? (1Kor 6,19) Szánjuk élő és szent áldozatul a testünket is Istennek, figyelmeztet még az apostol. Ugyanakkor felhívta a figyelmek a doktorúr arra is, hogy a nyugalomnap megtartása is az emberért van, pihenni kell.

A lelkészek ezután kérdésözönnel fordultak az előadóhoz, aki készséggel válaszolt. Ugyanakkor mintegy zárszóként megfogalmazódott az is, hogy éppen az Istennel való közösség, sőt maga a szolgálat hat a szolgálóra gyógyító hatással.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: